Downwinders op Terschelling

Met 30 kilometer Noordzee strand waar je vrij mag kitesurfen is Terschelling de perfecte plek om downwinders te maken. Spelen in de golven of op de vlakkere stukken tussen de zandbanken je tricks te oefenen.

Als een van de weinige kitesurfscholen in Nederland bieden wij deze unieke downwinder ervaring op de Noordzee van Terschelling aan. Hierbij zijn wij natuurlijk wel afhankelijk van de windrichting, downwinderen kan alleen met wind uit het west, noordwesten en noordoosten.

Als je hier aan wil deelnemen moet je wel al redelijk kunnen kitesurfen. Je moet in ieder geval goed en gecontroleerd heen en weer kunnen varen en zelfstandig een self-rescue uit kunnen voeren.

Wind uit westelijke richtingen kan ook een flinke swell en golven veroorzaken. Als je nog nooit op de Noordzee in de golven hebt gekite dan kan je beter kiezen voor een korte downwinder om het eerst eens mee te maken.

Met wind uit het noordoosten is de Noordzee over het algemeen wat kalmer wat weer perfect is voor beginners die nog nooit een downwinder hebben gedaan.

We bieden 2 standaard downwinders aan, deze gaan van West aan Zee naar het Heartbreak Hotel in Oosterend of van Midsland aan Zee naar het Heartbreak Hotel in Oosterend (of andersom). De eerste is hemelsbreed 9 kilometer en de tweede is 7 kilometer.

Die van 7 kilometer is een perfecte afstand om voor de eerste keer eens een downwinder te doen.

Daarnaast hebben we nog een drietal speciale downwinders in het pakket deze zijn hemelsbreed 8.5 – 11 of 18 kilometer lang.

Voor de downwinder van 18 kilometer dien je wel meer ervaring te hebben met downwinderen en kitesurfen in de golven. Deze kan 4 tot 5 uur duren en in totaal kan je dan wel 80 tot 100 kilometer aan kitesurf meters maken.

Wat zijn de kosten?

Prijzen zijn afhankelijk van het aantal deelnemers en de afstand die we doen en varieren tussen de € 50,- en € 90,- per persoon. Neem gerust vrijblijvend contact op als je met een groepje wil downwinderen op Terschelling.

Wanneer?

We zijn afhankelijk van de windrichting maar in principe kan een downwinder elke dag van 10.00u tot 15.00u. In de zomermaanden kan het ook in de avond.

Hoe lang duurt een downwinder?

Dit is afhankelijk van de afstand en de richting waarin we een downwinder doen. Een downwinder van 7 kilometer duurt ongeveer 2 uur en reken voor de langste downwinder van 18 kilometer zeker 4 uur. Hier komt de tijd nog bij die we nodig hebben om heen en weer te rijden met de taxi.

Hoe werkt het?

We verzamelen bij het eindpunt van de downwinder, daar kleed je je om en kan je kijken welke maat kite je mee wil nemen. Eventueel kan je 2 meenemen naar het startpunt maar hoe minder gear je meesleept hoe beter. Dan vertrekken we met het door ons geregeld vervoer naar het startpunt van de downwinder.

Bij het startpunt maken we de kites klaar en verzamelen we de pompen en eventuele tassen die we stallen bij 1 van de strandtenten en gaan we van start na een korte briefing.

Er is tijdens de downwinder in ieder geval altijd 1 begeleider bij. Hij of zij zal als laatste te water gaan en het meest upwind blijven van de groep. Als je tijdens de downwinder wat wil vragen kite je even naar het strand en kan je daar even wachten op de begeleider.

Bij het eindpunt aangekomen kan je je weer rustig omkleden en naar je (vakantie)huis gaan of nog even nagenieten in 1 van de strandtenten. Wij zorgen dat je later je tassen of pompen weer terug krijgt.

Vanwege de vele variabelen hebben we deze activiteit niet in de shop staan, maar neem gerust contact op voor een vrijblijvend aanbod!

Als de omstandigheden goed zijn plaatsen we het ook op onze facebook pagina. Als je die liked blijf je op de hoogte!

Mocht je geen vervoer hebben op het eiland om naar het eindpunt van de downwinder te rijden en daarna weer naar huis dan kunnen we dat ook regelen voor je.

Zorg dat je materiaal op orde is, als er onderweg iets stuk gaat zal je een stuk moeten lopen naar een strandtent.

Een telefoon en wat geld meenemen in een waterdichte hoes tijdens de downwinder is handig