Het grote voordeel van Terschelling is dat je met elke windrichting wel een spot kan kiezen om te kitesurfen, overal zee dus je kan altijd een plek vinden met aanlandige wind. Daarnaast waait het gemiddeld ook net wat harder dan in de rest van Nederland. Een perfect bestemming om te leren kitesurfen of zelfstandig te water te gaan!
Sinds 2016 mag je zonder ontheffing (of vergunning) op Terschelling kitesurfen, windsurfen en golfsurfen. Wel zijn er nog wat regels waar je aan moet houden.

Spots en regels

Groene Strand

Het Groene Strand, vlak voor de haven waar je aankomt met de veerboot, is de meest gebruikte spot.

We geven hier onze meeste lessen aangezien het hier redelijk ondiep is en je er geen last hebt van golven.

Je kan hier terecht om zelf te gaan kitesurfen met wind uit het westen, zuidwesten, zuiden, zuidoosten en oosten. Het is wel van het getij afhankelijk of je hier terecht, over het algemeen is dat van 3 uur voor tot 3 uur na hoogwater.

De stroming kan vrij stevig zijn, na een crash kan je zo je board kwijt zijn als je te dicht op de vaargeul zit.

Regels voor het Groene Strand:

Niet in of over de vaargeul kiten

Oplaten en landen van de kites op het strand en niet op het gras voor “De Walvis”

Kite er alleen rond hoog water (3 uur voor/3 uur na)

Let op andere strand gebruikers, vooral op de zomerse dagen.

Ga niet te ver westelijk richting Vlieland. Daar wordt het ook snel erg ondiep.

Noordzee Strand

Het Noordzee strand van Terschelling is zo’n 30 kilometer lang en perfect voor de wat gevorderde kitesurfer om in de golven te spelen en downwinders te doen.

Je kan makkelijk via de verschillende strandovergangen het water bereiken, de meest gebruikte spots zijn West, Midsland en Formerum aan Zee.

Lessen geven wij hier voornamelijk bij West en Midsland aan Zee, als de golven niet te hoog zijn en we een mooi beschut plekje tussen de zandbanken kunnen vinden.

Op de Noordzee kan je terecht met wind uit het westen, noordwesten, noorden en noordoosten. Wind uit westelijke richtingen leveren over het algemeen flinke golven op. Als de wind uit het noordoosten komt dan is de Noordzee bijna net zo vlak als het Groene Strand.

Regels voor de Noordzee:

De gehele Noordzee kust is vrij om te kitesurfen, behalve in het hoogseizoen dan mag je niet voor de strandovergangen kitesurfen. Hou dan zo’n 200 meter links en rechts vanuit de strandovergangen gezien vrij.

Hou rekening met zwemmers die buiten de zwemzones zwemmen.

Let op andere strandgebruikers, vooral paarden kunnen nog wel s schrikken van een kite. Hier en daar staan er ook wel vissers met hun hengel langs de kant.

Aan de westkant van het Noordzee strand vormen zich de laatste jaren wat flinke zandbanken waar je zowel vlak water als mooie golven kan vinden.

De spot is in wintermaanden per auto bereikbaar maar van 1 april tot 31 oktober zal je er op de fiets naar toe moeten. 

Voornamelijk goed met wind uit het westen en noordwesten.

Vergeet niet wat te drinken en eten mee te nemen, er is hier verder helemaal niets.

Alleen wat zeehonden.